Doorlopend krediet.

Doorlopende kredieten zijn, in tegenstelling tot persoonlijke leningen en aanverwante leenvormen, kredieten die erg flexibel zijn en waarmee je de mogelijkheid hebt om het eenmaal afgeloste geld opnieuw op te nemen. De leenbedragen die je telkens opnieuw mag opnemen vallen bovendien onder de zogenoemde 'rentedragende' lening. In de informatie hieronder vind je meer informatie over het doorlopend krediet en de betekenis daarvan.

Leendoel

Voor een specifieke, grotere aankoop is het verstandig om een persoonlijke lening af te sluiten in plaats van een doorlopend krediet. Zo weet je van te voren precies wat de aankoop jou in totaal kost. Wil je echter gedurende een lange periode over geld kunnen beschikken? Dan sluit je een doorlopend krediet af. Je mag geld opnemen wanneer je dit nodig hebt. Zo kan je bijvoorbeeld onverwachte en/of incidentele uitgaven opvangen. Een belangrijk kenmerk van een doorlopend krediet is dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je opneemt. Is het kredietlimiet bijvoorbeeld 25.000 euro en neem je daar 5.000 euro van op? Dan betaal je alleen over het bedrag van 5.000 euro rente. Alles wat je aflost mag weer opgenomen worden.

Een doorlopend krediet kan je opzeggen maar dit hoeft niet

Een doorlopend krediet kent in principe geen (vaste) looptijd. Wel kan je met jezelf de afspraak maken om het contract te ontbinden zodra al het geld is afgelost. Al is het alleen maar ter bescherming van jezelf. Wanneer je openstaande bedragen aflost betaal je ook direct de rente. Wil je altijd de mogelijkheid hebben om geld op te kunnen nemen? Vind je het prettig als er wat financiële speelruimte is? Dan kan je natuurlijk gewoon het doorlopend krediet aanhouden. Houd er rekening mee dat er een leeftijdsgrens geldt bij de meeste banken. Zo moet je vaak rond de pensioengerechtigde leeftijd een doorlopend krediet afbetaald hebben.

Kenmerken doorlopend krediet

  • De rente is variabel. Dat wil zeggen dat deze tijdens de looptijd kan stijgen of dalen
  • Vooraf bepaal je het leenbedrag dat je maximaal kan opnemen
  • Afgeloste bedragen kan je altijd weer opnemen
  • Een doorlopend krediet hoef je niet op te zeggen
  • Boetevrij aflossen is mogelijk

Minder rente betalen

Je betaalt minder rente wanneer je opgenomen bedragen zo snel mogelijk weer aflost. Ook kan je natuurlijk het doorlopend krediet vergelijken op basis van rente bij verschillende aanbieders. Al zegt een laag rentetarief bij een bepaalde aanbieders natuurlijk nog niets over de hoogte van de rente in de toekomst. Staar je dus niet alleen blind op de rentepercentages. De medewerkers van Het Financieringshuis helpen je graag met het vinden van een doorlopend krediet tegen de beste voorwaarden en vanzelfsprekend een mooie lage rente!

Doorlopend krediet offerte aanvragen »

Leen calculator

Bereken hoeveel je kan lenen en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waar kunnen wij je mee helpen?