Wat is huurkoop?

Op deze pagina leggen we je uit wat huurkoop precies is. Bij huurkoop draait alles om autofinancieringen die kunnen worden afgesloten wanneer je eenmalig een geldbedrag wilt lenen. Huurkoop is in feite gewoon een lening die je afsluit. Hieronder kom je erachter wat de kenmerken van deze lening zijn.

De kenmerken van huurkoop:

  • Men betaalt maandelijks een vaste last
  • Extra geld opnemen is niet mogelijk
  • Huurkoop ga je aan met een vooraf vastgestelde looptijd
  • Tijdens de looptijd betaal je een vaste rente
  • Vervroegd aflossen is mogelijk maar dit kan niet boetevrij
  • Stel een slottermijn in en kies in dat geval voor lagere maandlasten

Kiezen voor huurkoop is ook kiezen voor vastigheid

Kies je voor huurkoop? Dan weet je één ding altijd zeker: Maandelijks ben je altijd evenveel geld kwijt aan aflossing en rente. En deze lasten blijven gedurende de looptijd altijd hetzelfde. Omdat deze maandlasten dus gelijk blijven, weet je van te voren exact hoeveel huurkoop je in totaal kost. Het inbouwen van een slottermijn is overigens altijd mogelijk. Niet alleen ben je elke maand evenveel geld kwijt aan rente en aflossing, ook weet je wat de duur van de looptijd is. Zo weet je precies hoe lang je erover doet om de lening terug te betalen. Stel je een slottermijn in? Dan kies je er eigenlijk voor om een gedeelte van deze financiering niet tijdens de looptijd zelf af te lossen maar betaal je dat deel pas op het eind van de looptijd terug. Zo ben je bij huurkoop tijdens de looptijd wat minder duur uit.

Economische levensduur is van belang bij huurkoop

Belangrijk is het dat je rekening houdt met de economische levensduurvan het voertuig indien je huurkoop afsluit. Zo kan je daarmee voorkomen dat in de toekomst nog steeds voor de auto betaalt wordt terwijl deze al lang en breed is afgeschreven... Met name bij een tweedehands auto is het van belang dit goed in de gaten te houden. Bij nieuwe auto's los je doorgaans altijd binnen 5 à 6 jaar de auto af.

Vanwaar is huurkoop zo aantrekkelijk?

Voor veel mensen is huurkoop nog steeds erg aantrekkelijk als leenvorm. Dit is mede doordat de rente altijd vast staat tijdens de looptijd. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan! Houd er wel rekening mee dat je nooit boetevrij kunt aflossen. Toch kan het soms lonend om toch versneld af te lossen en de boete die je daarvoor krijgt voor lief te nemen. Over het bedrag dat je extra aflost betaal je dan ten hoogste 1 procent boete. In de algemene voorwaarden kan je meer daarover lezen. Let op: Extra geld opnemen bij huurkoop is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om een klein doorlopend krediet af te sluiten waarmee je bijvoorbeeld onverwachte kosten kan opvangen.

Huurkoop offerte aanvragen »

Leen calculator

Bereken hoeveel je kan lenen en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waar kunnen wij je mee helpen?